1911
Şefkat Pazarı
Kızılay’ın savaşlarda vazifeye çağrılma dönemi, II. Meşrutiyet ile birlikte sona ererek sorumlulukları sürekli bir nitelik kazandı. Uluslararası Kızılhaç Cemiyeti’nin toplantılarında elde edilen bilgiler ve yeni gelişmeler de Kızılay’ın görevlerinin çeşitlenmesinin yolunu açtı. Buna göre deprem, sel, göç gibi afet ve olgular da artık Kızılay’ın vazife alanına giriyordu. Dolayısıyla artık daha düzenli gelirlere de ihtiyaç duyuluyordu. Ancak Trablusgarp ve Balkan Savaşları ile birlikte çok geniş bir çalışma alanında kendini bulan Kızılay’ın esas gelirini hala bağışlar oluşturuyordu. Nihayet II. Meşrutiyet sonrası kuruluş çalışmalarına destek veren Hariciye Nazırı Rıfat Paşa’nın eşi tarafından kermes şeklinde düzenlenen Şefkat Pazarı’ndan, 80 bin Frank gelir elde edildi. Bu gelir, bağışlar ve devletin tahsisatı dışındaki ilk gelir kaynağıydı.
1912
Şefkat Pulları
İlk yardım pulu çıkartılması önerisi Besim Ömer Paşa tarafından Amerikan Kızılhaç’ının uygulaması örnek gösterilerek gündeme getirildi ancak taklit edilir diye kabul görmedi. Daha sonra 1912’de Balkan Savaşları sırasında ve 1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’nın kıtlık ortamında Şefkat Pulları projesi uygulamaya konuldu. İlk pullar 10 ve 40 paralıktı ve bu pullarda çeşitli görsellerin yanı sıra “Vatana Muhabbet, Yaralı Askere Muâvenet” sloganı yer alıyordu.
Şefkat Pulları uygulaması Cumhuriyet döneminde de sürdürüldü. Hatta 1924 yılında, Hilal-i Ahmer’e tahsis edilecek bir günde tüm pulların yerine Şefkat Pulları’nın kullanılması önerildi. Teklif, 1926’da Meclisten geçerek yasalaştı ve Hilal-i Ahmer pulları için gün olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü kabul edildi.
1912
Daimi Gelir Talebi ve Önerisi
Balkan Savaşları sırasında düzenli gelir kaynağına sahip olmanın önemi anlaşılmış ve yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştı. 1910’lu yılların başında her ülke bu konuda ciddi adımlar atmıştı. Rusya, tren biletlerinden ulusal Kızılhaç’ına pay verirken diğer ülkeler de ulusal Kızılhaçları için pul ve kartpostal satışı ile büyük çaplı piyangolar düzenliyorlardı. Ayrıca Sırbistan hükûmeti Sırbistan Kızılhaç’ına Palanka maden suyunun işletme imtiyazını vererek düzenli gelire kavuşmasını sağlamıştı. Benzer imtiyazları, dönemin Hilal-i Ahmer Başkan Yardımcısı Besim Ömer Paşa, gündeme taşıdı. Hatta Harbiye ve Bahriye nezaretlerinden yıllık olarak uygun bir bütçe tahsis edilmesi talep edildi.
1913
Hilal-i Ahmer Çiçek Günü
Hilal-i Ahmer, diğer ülkelerdeki örnekleri dikkate alarak cemiyete gelir sağlamak amacıyla ‘Hilal-i Ahmer Günü’ düzenlenmesi için harekete geçti. Bu amaçla 1 Ramazan 1331 (4 Ağustos 1913) tarihi, yani Ramazan Bayramı’nın birinci günü seçildi. Hilal-i Ahmer gününde işlek cadde ve meydanlarda Hilal-i Ahmer çiçeği satılarak yardım toplanacaktı. İlk Hilal-i Ahmer Çiçek Günü, 1913 yılı Ramazan Bayramı’nın birinci günü yapıldı ve tam 549 lira yardım toplandı. 1914 yılından itibaren çiçek dağıtım işiyle Hanımlar Merkezi ilgilenirken elde edilen gelirler daha da yükseldi. Kadınlar Hilal-i Ahmer Çiçek Günü için şöyle sesleniyordu: “Önümüzdeki bayramımızda hepimiz ‘Hilal-i Ahmer Çiçekçileri’ kesileceğiz.”
1913
Hanımlar Merkezi Üretim Evi
Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Dar’üs-Sınaası, 7 Ağustos 1913’te açıldı. Burada gönüllü kadınlarla birlikte genç kızların ve kimsesiz kadınların dikiş ve nakış öğrenmesi sağlandı. Ordunun bu noktadaki ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra gelir amacıyla Doğu’nun nitelikli el işçiliğini yansıtan nakışları taşıyan ürünler imal edilip satışa sunuluyordu.
1913
İlk Hilal-i Ahmer Kartpostalı, Defteri ve Afişi
Hilal-i Ahmer tarafından bastırılan ilk kartpostal 1913’e aitti. Bu uygulamanın daha kapsamlı hâle gelmesi ise Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşti. 1913’te, Hilali Ahmer’i tanıtan yazı ve resimlerin yer aldığı defterler ile Hilal-i Ahmer logolu kurşun kalemler de hazırlanarak satışa sunuldu. İlk yardım için en önemli bilgileri içeren “Doktor Yetişinceye Kadar” adlı levhalar (afişler) da kurum tarafından doktorlara hazırlattırılıp bastırıldı.
1913
İlk Hilal-i Ahmer Şefkat Balosu
1913 yılında Hilal-i Ahmer tarafından Sadrazam Paşa’nın himayesinde, Avusturya Sefiresi’nin yardımı ve Hilal-i Ahmer Cemiyeti Kadınlar Merkezi üyelerinden Ermeni, Rum ve Musevi hanımların gayretiyle Pera Palas’ta görkemli bir balo düzenlendi. Bu baloda piyango ile satılacak eşyaların önemli bir kısmı Paris Sefiri Rıfat Paşa’nın eşi tarafından gönderildi. Ayrıca Dâhiliye Nazırı Talat Bey de balo için birtakım hediyeler yollamıştı. Cemiyetin Fahri Başkanı Yusuf İzzeddin Efendi ile Abdülmecid Efendi’nin de katılımıyla gerçekleşen baloda ziyaretçilere küçük popkartlar ve kurşun kalemler ile hanımlar için hazırlanan iğneler verildi. Balonun net geliri 2656 Osmanlı Lirası oldu. Hilal-i Ahmer baloları sonraki yıllarda ve Cumhuriyet sonrası da devam etti.
1914
İlk Hilal-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Merkezi Takvim
1914’te Hilal-i Ahmer Cemiyeti Kadın Kolları tarafından çıkartılan ve bedeli karşılığı satılan Hilal-i Ahmer Kadın Kolları Takvimi, cemiyetin yıllık düzenli gelirlerden biriydi. Takvimde hanımlara yönelik pratik bilgiler, Hilal-i Ahmer’i tanıtıcı bilgiler, sağlık malumatları ve özlü sözler yer alıyordu.
1917
İlk Hilal-i Ahmer Sergisi
Birinci Dünya Savaşı devam ederken 1917’de, Almanya, Avusturya-Macaristan ile Bulgaristan Kızılhaçlarının katılımıyla düzenlenen sergi 3 ay açık kaldı. 200 binden fazla kişinin ziyaret ettiği sergide, Hanımlar Merkezi'nin imal ettiği ürünler satışa sunuldu.
1918
İlk Hilal-i Ahmer Bayram Gazetesi
Osmanlı Dönemi’nde 1917’de başlayan bayram gazetesi yayınlama geleneğini, savaş ortamında daha fazla gelire ihtiyaç duyan Hilal-i Ahmer’in devam ettirmesi kararı alındı. Böylece Hilal-i Ahmer, ilk bayram gazetesini 1918’de yayınladı.