Türk Kızılay, olası bir afet durumunda sürdürülebilir su temini ve beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla insani yardım alanında Türkiye'nin ilk Ar-Ge merkezi olan Prof. Dr. Besim Ömer Akalın Ar-Ge Merkezi’nin açılışını Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi.
Afet ve acil durumlarda yardıma muhtaç vatandaşlara destek olabilmek için tüm imkânlarını seferber eden Türk Kızılay, afetzedelere sağladığı hizmetleri bir adım daha öteye taşıyabilmek amacıyla Türkiye’nin insani yardım alanında faaliyet gösterecek olan ilk Ar-Ge Merkezi olma özelliğine sahip Prof. Dr. Besim Ömer Akalın Ar-Ge Merkezi’ni gerçekleştirdiği törenle hizmete açtı. Afet ve acil durumlarda beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla hizmet verecek olan Ar-Ge Merkezi, Kızılay İçecek A.Ş. bünyesinde satışa sunulacak yenilikçi ürünler geliştirmek için çalışacak ve maden suyu ihracatında da Kızılay'ı çok daha iddialı bir konuma taşıyacak.
“Atatürk’ün emanet ettiği büyük bir hazine”
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye'deki doğal zenginlikler içerisinde ayrıcalıklı bir yere sahip olan şifalı su kaynaklarının tarih boyunca bu topraklarda farklı medeniyetlere hayat verdiğini belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926'da kendilerine emanet ettiği bu büyük hazineden elde edilen gelirin tamamının insani yardım amacıyla ve Kızılay Maden Suları aracılığıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bağışlandığını anlatan Kınık, “Bizler de bu emanete sahip çıkmak ve geleceğe taşımak amacıyla bugün burada Prof. Dr. Besim Ömer Akalın Ar-Ge Merkezi'ni hizmete açıyoruz. Afyonkarahisar maden suyu sahasından elde edilen gelir iyilik ve hayır işlerinde kullanılıyor. Hem Erzincan hem de Afyonkarahisar markaları Türkiye'de pazar lideri” şeklinde konuştu.
Ar-Ge merkezinde afetlerde ihtiyaç duyulan yiyecek ve içecekler ile bunların üretilmesinde rol oynayacak ekipmanların geliştirilmesi için de çalışmalar yapılacağını belirten Kınık, “Afetlerde özellikle ihtiyaç duyulan sürdürülebilir su temini ve uzun ömürlü gıda ve besin temini konusunda çalışmalara başladık ve bu konuda 4 patentimizi aldık. Sadece bu alanlarda değil tekstil, mekanik, tarım ve kalkınma gibi pek çok alanda da çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.
600 metrekare alan içerisinde kurulan ve bünyesinde 20 uzmanın çalışacağı Ar-Ge Merkezi’nin açılış törenine, Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.